az oldal tetejére
az előző oldalra

Látnivalók Sárospatakon

Kultúra, múzeumok | Műemlékek | Várak | Természetjárás | Gasztronómia | Wellness

 

Kultúra, múzeumok

Sárospataki Vár és múzeum - 3 km

A sárospataki vár a Zemplén egyik legszebben helyreállított vára. A Vörös torony állandó kiállításaival, hangulatos bels? udvarral és bodrogparti panorámával, kiváló reneszánsz étteremmel és kávézóval, gyönyörű ősfás várkerttel várja látogatóit. A látogatást érdemes összekötni egy kellemes sétával a vizikapu felé.

Betyártanya értékelés: Erősen ajánlott ***

Tovább a Vár honlapjára >>


 

A Művelődés Háza - 2,5 km

Sárospatak Művelődési háza egy igazi építészeti csemege.
Makovecz Imre korai időszakában készült az épület emberarcot idéző épülete. Rejtett szimbólumai, különleges építészeti megoldásai évente kb. 100.000 látogatót késztetnek tüzetesebb szemlélődésre. Érdemes bejárni a belső tereit, megélni különleges hangulatát és egy jó kávéra beülni a kávéházába.

Betyártanya értékelés: Erősen ajánlott ***

Tovább a Művház honlapjára >>


 

Comenius Főiskola - 2,5 km

Orbis Pictus és még sok érdekesség a pedagógia történetéből

http://ekfck.hu/


 

Makovecz építészet - 3,5 km

Az organikus építészet Sárospatakon.

http://www.avgsp.hu/


 

Nagykönyvtár - 2 km

A Tudományos Gyűjtemények a Tiszáninneni Református Egyházkerület intézménye, a Sárospataki Református Kollégium keretei között működik. A reformáció során létrejött Kollégium hagyományai határozzák meg szellemiségét.
A leghívebben Erdélyi János (1814-1868) egykori neves tanárunk soraival adható vissza ennek lényege:
Három fáklyám ég: Hit, Haza, Emberiség.

http://www.patakarchiv.hu/ 


 

Turinform

A Bodrog és a Tisza a víziturizmus, az EuroVelo 11A kerekpár-és alacsony forgalmú utak a kerekpáros turizmus, a bodrogzugi és a zempléni hegységbeni természetvédelmi területek a természetjárás-túrázás, az ökoturizmus, Tokaj-hegyalja települései a bor-és gasztronómia, a történelmi és művelődési kínálatáról híres – a Magyar Kultúra Városa címmel büszkélkedő – „cittŕ slow” Sárospatak a konferencia-, kulturális-, műemléki-, sportturizmus, a Sárospatak-Végardói termálfürdő a gyógy- és wellnessturizmus, a kisebb települések a falusi turizmus, vadászat egyedi lehetőségeit kínálják. A desztinációhoz tartózó települések mindegyikének van egyedi vonzereje, specialitása, s a zempléni emberekre jellemző a vendégszeretet.

http://sarospatak.eu/


 

Bazilika Minor

Sárospatak első temploma az Árpád-házi királyok idejéből való. 
A házaspárok útja a Hegyalján, Bodrogolaszi község közepén, a Lónyai kastély parkjában található. A Családok évében (2011.) Abaúj és Zemplén római katolikus papsága szorgalmazta létrejöttét, ezzel is támogatva a hívek lelki javát.

A kápolnától induló és ide visszavezető másfél kilométer hosszú - részben - erdei sétaút 15 állomást érint, melyek a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jelenítik meg.

http://www.sarospatak.plebania.hu/ 


 

Végardó Fürdő

A Sárospatakra nagy számban látogató turisták valamint a város lakóinak pihenését, gyógyulását és kikapcsolódását egyaránt szolgálja a 2009-ben megújult Végardó Fürdő.

A kincset érő termálvízre kutató fúrás révén 1959-ben találtak rá. Az első medencét, mely fából készült a Bodrog folyó partján alakították ki. Két évvel később a jelenlegi fürdő területén társadalmi munkával épült az első, meszelt falú medence

http://www.vegardofurdo.hu/ 


 

Tengerszem

3 órás kellemes kirándulás egy csodálatos természeti képződményhez. 1977-ben a tavat és környékét természetvédelmi területté nyilvánították. Ma kedvelt kirándulóhely, a Malomkő tanösvény Sárospatak belvárosától vezeti el oda piros túraút-jelzéssel a turistákat.

http://www.sarospatak.hu/tengerszem/ 


 

Sárospatak térkép

A térképpel könnyebben eligazodik városunkban, szálláshelyek és látnivalók.

http://www.click2map.com/maps/torpapa/sarospatak_honlap 


 

A Magyar Nyelv Múzeuma

Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén 2008. április 23-án megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma. Az Európában egyedülálló intézmény modern és mégis tájba illő impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte. A múzeum létesítésének gondolata Dr. Pásztor Emil nevéhez fűződik, aki az egri tanárképző főiskola tudós nyelvésze, a Kazinczy Ferenc Társaság tagja volt.

http://nyelvmuzeum.hu/ 


 

Vártúra - Füzér

A csodálatra méltó természeti környezetben fekvő Füzér, egyike az ország kevés olyan magánföldesúri várának, melyről nagy valószínűséggel állítható, hogy már a tatárdúlás előtt állt. Nevével első ízben egy 1264-ben kelt oklevélben találkozunk, azonban az 1270-ben kelt oklevélben visszautalnak arra, hogy a Vár birtokosa a 13. század első felében egy bizonyos Kompolt nembeli “vak” Andronicus mester volt, akitől még II. András király vásárolta meg.

http://www.fuzervar.hu/ 


 

Boldogkőváralja

A Boldogkőváralja község felett emelkedő ovális alakú andezittufa hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető.

http://www.boldogkovaralja.hu/ 


 

Regéc

Regéc nevét, ami szláv eredetű és szarv, földnyelv a jelentése 1298-ban említik először, megemlékezve arról, hogy a Baksa nembeli Simon fia György Regéc alatt ütközött meg 1285-ben egy, az úgynevezett második tatárjárás során az országra tört tatárok egyik seregével, azonban valószínű, hogy a csata csak a Regéc nevű hegy alatt zajlott, vár akkor még itt nem állt.
Az első biztos adat a vár létére 1307-ből származik, ekkor Aba nembéli Amádé nádor Regécen állított ki egy oklevelet. A várat alighanem az Aba nemzetség tagjai emelték a13-14. század fordulója körül.

http://www.regec.hu/modules/news/ 


 

Sárospatak

Sárospatak több mint 800 éves történelme során sok jelzőt érdemelt ki. Nevezték „iskola város”-nak, „Magyar Cambridge”-nek, „Bodrogparti Athén”-nek, vagy a „magyar forradalmak oroszlánbarlangjá”-nak.
Petőfi Sándor ezt a sort, az Úti leveleiben, melyet pataki látogatása során írt, nem véletlenül bővítette a „Szent föld” elnevezéssel.

http://www.sarospatak.hu/index_hirek.html 


 

Hercegkúti Gomboshegyi pincesor

Finom borok kellemes környezetben.

http://hercegkut.hu/ 


 

Tokaj

Amikor Tokaj neve elhangzik valahol, mindenki felkapja a fejét. Odafigyel a méltató szavakra, mondatokra. Helyesli az elismerést és tiltakozik, ha netán ócsárolják világhírű termékét a "tokaji bor"-t. Az a hírnév, mely a középkorban alakult ki, ma is visszahull e Tisza-Bodrog parti városkára.

http://www.tokaj.hu/

   

 

Éttermek: 

 

Huszár Panzió

Meghívjuk Sárospatakra, töltsön el néhány csodálatos napot a Huszár Panzióban! A gyönyörű táj, a hangulatos város, és Tokaj-Hegyalja programjai teszik feledhetetlenné az itt töltött napokat. A festői táj, a hegyek és a hegyi utak gyönyörű környezetet biztosítanak a természet szerelmeseinek. Látogasson el hozzánk!

http://www.huszarpanzio.hu/


 

Vár Étterem

A Vár Vendéglő Panzió különleges hangulatának alapját a Sárospatakon is egyedülálló panoráma adja. Miközben vendégeink a kitűnő ételek ízeit, a híres hegyaljai borok zamatát, az udvarias kiszolgálást vagy a kényelmes szállást élvezik, szemük elé tárul a múlt egy darabja a Rákóczi-vár.

Reméljük, hamarosan személyesen is üdvözölhetjük üzletünkben!

http://www.varvendeglo.hu/